slider06.jpg slider05.jpg slider03.jpg slider01.jpg slider04.jpg slider02.jpg
Mijn Team
niets gevondenniets gevonden
Jeugd
Senioren
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Blessures niet altijd gevolg kunstgras of Zaal

23-12-2011 | Sponsors
Nieuwsafbeelding
Niet het kunstgras of de zaal ondergrond zelf, maar het ontbreken van goed schoeisel en onbekendheid met de nieuwe ondergrond kunnen een reden zijn dat veel spelers klagen over spierblessures of knieklachten  bij het spelen op kunstgras.
 
De keuze van goed schoeisel is essentieel. Kunstgras vergt een ander schoeisel dan natuurgras. Maar ook zaal- hockey vergt andere eisen van je schoenen dan kunstgras.
 

Niet altijd de juiste keuze

Weinig spelers laten zich bij blessurepreventie leiden bij de keuze van hun schoenen. Met name de jeugd laat zich vaak leiden in hun schoenkeuze door het soort of merk schoenen die hun sporthelden dragen. Vaak zijn die modellen niet geschikt voor de jonge spelers. Er zit nogal verschil tussen de grote spelers van bv kampong, en de jonge, misschien wat iele, verdediger uit de jeugd van Zeewolde.


Oplossing middels speciale zolen

Heeft het kunstgras zelf dan helemaal geen negatieve invloed op blessurevorming?  Jawel, het huidige kunstgras heeft wel degelijk ook  een negatief effect. Het scheurt namelijk niet net zo als natuurgras. Bij abrupt wenden, keren of stoppen op een natuurgrasveld, geeft het veld in horizontale richting mee. Dat doet kunstgras niet, waardoor er meer tegendruk op de voet ontstaat. Ook de ondergrond in de zaal heeft deze effecten.

De kracht die daardoor op de spieren staat bij een zijwaartse afzet is daardoor anders. Zo'n 70 procent van de Nederlanders neigt te veel met de voet door te zakken naar binnen toe. De kans op blessures is daarom groot.  Het gebruik van speciale zooltjes zou het blessurerisico reduceren, omdat die meer steun geven. Maar er is ook voldoende ruimte voor ontwikkeling van nieuwe schoenen.

Ondanks de nadrukkelijke aandacht voor vlakke en stabiele kunstgrasvelden, leidt juist dat regelmatig tot klachten. Dat komt doordat de voet vaster in de grond staat, waardoor er een grotere kans op een blessure aan de hamstring of lies bestaat.” Een kleine aanpassing van de schoen kan als oplossing al wonderen doen. ,,Door de nop onder de teen af te vijlen, kan de voet beter doorzakken en kunnen sommige problemen al worden voorkomen.”

Ook is de hoek van de voet op het been op een kunstgrasveld niet overeenkomstig met de hoek op een natuurgrasveld. ,,De hoek van de voorvoet op het been is op natuurgrasveld minder groot. De druk onder de voorvoet is bij natuurgras anders dan op kunstgras. Dit kan leiden tot ontwikkeling van klachten in voetcentrum.”


Zaal hockey 

Om problemen, met name in de spieren, te voorkomen hebben we wel een advies. Regelmatig wisselen van ondergrond is niet goed. Het zou beter zijn steeds op kunstgras te blijven spelen. Ook zou een goede voorlichting noodzakelijk zijn. Spelers hebben gemiddeld zo’n zeven weken nodig om te wennen aan een nieuwe ondergrond. Daarom moet men niet direct bij de eerste klachten overstappen naar de oude situatie. Het is verstandig om iedereen goed voor te lichten zodat men weet wat men kan verwachten.”

In de winterperiode is het verstandig alleen te kiezen voor zaal hockey of veld training. Het wisselen van ondergrond ( dus spelen in de zaal en trainen op gras) is niet aan te raden.
Kies daarbij bij het spelen in de zaal voor goede zaal schoenen.

U kunt zich laten adviseren in de juiste schoenkeuze bij Sportique. Voor het maken van een loop analyse en het aanmeten van (sport) zolen kunt ut terecht bij Fysiotherapie Houtwal